Ensimmäinen robottisi

19.09.2020

Ensimmäinen robotti. Kuinka saan sen tehtyä? Mistä lähteä liikkeelle?

Kun olet saanut UiPath Studio X:n ladattua tietokoneelle ja UiPath opasvideoiden avulla kirjauduttua sisään Community versioon (ilmaisversio), mietit mistä lähteä liikkeelle. Tässä sinulle vastaus.

Olet alla olevassa näkymässä Studio X Community versiossa, valitse ensimmäiseen harjoitukseen New from Template (Uusi Malliprojekti) osiosta esimerkiksi Save Outlook Attachments (Tallenna Outlook Sähköpostin Liitetiedostot).

Hieman UiPath termistöä auki

Projekti - Työ jonka robotti tulee suorittamaan

Malliprojekti - Malli, jonka avulla robotti voi pienillä muutoksilla toteuttaa tehtävänsä ilman että tarvitsee koodata robottia alusta loppuun itse

Klikkaa Create eli luo.

Tässä malliprojektissa on valmiina koodattu robotille toiminnot, mitä robotti tulee suorittamaan.

Osio 1.

Robotti käyttää Outlook käytttäjätunnusta eli tunnistaa sinun sähköpostisovelluksen, jonka olet asentanut tietokoneellesi. Tämä koskee siis osiota Use Outlook Account.

Osio 2.

Robotti tutkii sähköpostisi saapuneet (Inbox) kansiosta saapuneet sähköpostit. Koskee osiota for Each Email Message.

Osio 3.

Robotti tallentaa sähköpostin liitetiedostot, jossa on haluttu liitetyyppi (esimerkissä .xls liite eli Excel -tiedostot. Robotti tallentaa haluttuun kansioon liitetiedostot. Koskee osiota Save Email Attachments. Tein malliksi tietokoneen työpöydälle "Testikansio" nimisen kansion, tallennuspaikan saa valittua oikeanpuoleisesta Save to folder kansiosta

Ennen robotin käynnistystä

Tarkista että For Each Email Message toiminto hakee saapuneet kansiosta sähköpostit, oletuksena on Inbox, mutta jos Windows on suomenkielinen tulee In emails from osiossa lukea saapuneet.

Kytke Orchestrator (robottien ylläpito ja seurantatyökalu) ja Studio X robottisi käyttöön oheisen Youtube -videon avulla  https://www.youtube.com/watch?v=MRrrGLDccVY

Jos Youtube videon avulla ei onnistunut, voidaan tästä robotin kytkemisestä Orchestrator ja Studio X käyttöön tehdä oma blogipostaus. Ilmoitathan jos tulee ongelmia vastaan niin autamme mielellämme.

Robotin käynnistys

Painikkeesta Run saat ajettua robotin. Muista että Outlook sähköpostisovellus täytyy olla auki, jotta robotti osaa käyttää sitä.

Sähköpostisovellus saattaa ajon aikana kysyä käyttöoikeutta ulkopuoliselle sovellukselle, hyväksy pyyntö painamalla salli painiketta.

Lopputulos

Työpöydän testikansiosta löytyy nyt robotin hakema liitetiedosto. Laitoin tähän testiajoon .pdf päätteisen liitetiedoston ja ylläoleva kuva on alkuperäisestä mallista, jossa oli .xls -päätteiset tiedostot haussa.

Kun robotti on kytketty Orchestratoriin, voit luoda tästä työtehtävästä prosessin Orchestratoriin painamalla Publish (julkaise) painiketta.

Orchestratorissa saa luotua prosessin osiosta Automations - Processes - Plus painike

Valitse Plus painikkeen jälkeen alasvetovalikosta prosessi jonka loit, Environment (ympäristö) jonka teit Youtube videon avulla ja paina Create (luo)

Prosessi on nyt luotu Orchestratoriin ja sen voi käynnistää sieltä tai ajastaa vaikka päivittäin tiettynä kellonaikana käynnistyväksi. Tästä aiheesta lisää seuraavassa Orchestratorin käyttö jaksossa.

Sait nyt tehtyä ensimmäisen robotin! Hurraa!

UiPath on Forbesin Cloud 100 listalla #3, mikä on erittäin hieno saavutus! UiPath on siis edelläkävijä tässä digitalisaatio murroksessa, tarjoten työkaluja parempaan tuottavuuteen.

UiPath tarjoaa hienoa low-code (ei koodauksen osaamistarvetta) periaatteella toimivaa työkalua (Studio) ohjelmistorobotiikkaa varten. Kun robotiikan perusteet on hallussa ja ensimmäinen robotti on toteutettu, on aika aloittaa syvällisempi opiskelu.

Studio X:llä on hyvä lähteä harjoittelemaan ja malliprojekteja löytyy New from Template osiosta. Voit myös luoda kokonaan uuden projektin Blank Task osiost.

Projektin toimintoja voit lisätä ja muokata tarpeesi mukaan Studio X:n vasemman laidan toimintovaihtoehdoista. Muokkaaminen tapahtuu drag and drop periaatteella, eli voit napata hiiren vasemmalla kiinni toiminnosta ja liikuttaa sitä prosessiin mukaan.

Esimerkkinä alle raahasin Delete Email (poista sähköposti) toiminnon prosessiin mukaan.

Voit myös harjoitella toimintojen nauhoitusta App/Web Recorder painikkeesta, joka siis luo oman prosessin nauhoittamalla hiiren painalluksiasi. Esimerkkinä vaikka nettilomakkeen täyttö, työkalu nauhoittaa kaikki painalluksesi ja kirjoituksesi, luoden Studioon prosessin tekemästäsi työstä.

Hyviä robotiikan harjoitteluhetkiä! Seuraavissa jaksoissa tulossa siis Orchestratorin käytöstä töiden seurantaa ja ajastuksia varten sekä työvaiheiden nauhoituksesta malliesimerkkeineen.

Tarkoitus on myös jakaa malliprojekteja sivuillemme.