Ohjelmistorobotiikan ABC

27.06.2020
Hei, olemme UiPath. Teemme robotteja, jotta ihmisten ei tarvitse olla robotteja. 

Näin kertoo ohjelmistotoimittaja UiPath ja tällä saralla mekin olemme liikkeellä. Tuottamassa sinulle tässä blogisarjassa ohjelmistorobotiikan alkeet suomenkielellä. 

Ohjelmistorobotiikan ABC on kolmiosainen sarja, jossa käydään aluksi johdanto aiheeseen (A), ohjeet ohjelman laataamiseen ja asennukseen (B) sekä lyhyt infopaketti ensimmäisten robottien tekoon (C). Tervetuloa oppimaan!

Ohjelmistorobotiikan perusteet osa A - Johdanto

Ohjelmistorobotiikka (englanniksi Robot Process Automation), on teknologia jonka avulla automatisoidaan prosesseja, kuten taloushallinnon alan työntehtäviä. Ohjelmistorobotiikan tarkemman kuvauksen löydät täältä (linkki Wikipediaan).

Lyhykäisyydessään voit siis automatisoida työtehtäviä, joita teet tietokoneella, tabletilla tai älypuhelimellasi. Ohjelmistotoimittajia kyseiselle teknologialle on useita, käytämme tässä blogisarjassa UiPath -nimistä ohjelmaa. Meillä on useamman vuoden työkokemus kyseisen ohjelman käytöstä. Samanlaiset lainalaisuudet toimivat myös muissakin, joten opettelitpa ohjelmistorobotiikkaa millä ohjelmalla tahansa, uskon että hyödyt joka tapauksessa lukiessasi tätä blogisarjaa.  

Olemme toteuttaneet yrityksille ohjelman käyttöönottoja, uusien työtehtävien robotisointeja, seuranneet ja tarvittaessa korjanneet koodeja. Robotitkaan, kuten ihmiset eivät ole täydellisiä vaikka niin luusisi. Aiheesta tarkemmin lisää myöhemmin.

Tykkäämme pitää monimutkaiselta tuntuvatkin aiheet simppeleinä ja lyhyinä. Se on myös tämän sarjan tavoite, joten käydään heti aiheen kimppuun.

Miksi ottaa käyttöön ohjelmistorobotiikan ohjelma?

1. Jotta yritys pystyy tuottamaan halvemmilla kuluilla tehokasta toimintaa ja näin ollen vähentämään palkkakustannuksia

2. Robotit tekevät töitä taukoamatta niin halutessaan, päivästä ja kellonajasta riippumatta

3. Robotit käsittelevät suuriakin tietomääriä nopeammin ja luotettavimmin kuin ihmiset

Ei, robotit eivät ole viemässä ihmisten työpaikkoja. Työn luonne muuttuu yrityksillä, jotka kyseistä teknologiaa hankkii käyttöön. Alla esimerkki.

Ennen työpaikan Matti meni lajittelemaan taloushallinnon palveluita tuottavan yrityksen dokumentteja ja mappeja aamusta iltaan. Maanantaista perjantaihin. Kun materiaali digitalisoitui, Matti ei enään fyysisesti lajitellutkaan dokumentteja vaan siirteli niitä tietokoneen tiedostokansioista paikasta toiseen ja suoritti tiedostojen arkistointiajoja arkisto-ohjelmaan. Näin työ muuttui sähköiseksi. Kun yritys hankkikin ohjelmistorobotiikkaa käyttöön, Matti opetti tiedostojen siirtelyn robotille. Robotti lajitteli ja siirteli dokumentit paikasta A, paikkaan B. Jopa viikonloppuisin niin halutessaan!

Matin työ muuttui itse tekemisestä työn seuraamiseen. Matti teki robotin koodiin (käsky työtehvästä) sähköposti-ilmoituksen, kun robotti on työn tehnyt. Näin Matille riitti kun seurasi sähköpostia että työ on tehty.

Tämä oli ennen kaikkea esimerkki työn luonteen muutoksesta itse tekemisestä työtä valvovaan, kuten rakennusmestari konsanaan.

Robotisointi on ääriesimerkein juurikin noin yksinkertaista, mutta todellisuudessa työtehtävät ovat useita vaiheita sisältäviä ja niissä piilee usein riskejä. Tietokoneohjelmat eivät toimi aina aukottomasti. Sähköposti tai muu työohjelma kaatuu, tällöin robotti ei osaa suorittaa työtehtävää loppuun. Tätä varten on onneksi olemassa robottien seurantatyökaluja kuten UiPath ohjelman toimittajalla Orchestrator.

Kyseisellä ohjelmalla voidaan seurata ja ajastaa työtehtäviä. Toisin sanoen robottien paimennustyökalu. Ohjelma ilmoittaa, jos robotti ei ole syystä tai toisesta toiminut. Näin päästään tarkistamaan kaatumisen syy lokitiedoista sekä korjaamaan ja uudelleen ajamaan kyseinen työtehtävä. 

Robotisoidut työtehtävät toimivat kuitenkin suurella onnistumisprosentilla, joten tämän kaltaisia tilanteita ei joka päivä ole odotettavissa, jos robotti on koodattu (annettu työtehtävän kuvaus) mahdollisimman toimintavarmasti. 

Lopputulema

Robotiikka siis vaatii myös työntekijöitä. Robotit täytyy koodata eli antaa työtehtävistä kuvaus robotille ja seurata sekä tarvittaessa korjata niiden toimintaa. Robotin koodaus ei ole samanlaista hepreaa kuin monille on tavallinen ohjelmien koodaaminen. 

Käytännössä pystyt nauhoittamaan tekemäsi työtehtävän tietokoneohjelmalla kuten UiPathin tarjoama Task Capture. Voit siis laittaa nauhoituksen päälle ja tehdä työsi tietokoneella kuten yleensä teet. Ohjelma ottaa kuvakaappaukset tekemästäsi työstä, luo niistä dokumentin ja tarvittaessa koodipolun robotille. Työn voi testiajaa robotilla, tarvittaessa hienosäätää koodia (työtehtävien välivaiheita) ja ajastaa tekeminen Orchestrator työkalun avulla.

Työ koodataan UiPath toimittajan tapauksessa Studio tai Studio X nimisillä työkaluilla. Käytännön ero näillä on että Studio X markkinoidaan työkaluna, johon ei tarvitaa aiempaa koodauskokemusta. Eli työvaiheiden nimet ja toiminnot eivät ole opettelua vaativia. Tässä blogisarjassa aiomme kuitenkin näyttää ettei aiempi koodaustaito ole välttämätön ja robotiikkaa voi opetella kuka vain, kun aiheeseen tarjotaan yksinkertaistettua opetusmateriaalia.

Studion käytöstä lisää tulevassa sarjan jaksossa B - ohjelman lataaminen ja asennus.

Tervetuloa oppimaan ohjelmistorobotiikkaa!